Musea

Tip

Hebt u tips over een bepaald door u bezocht munt en papiergeld museum? Laat het ons even weten.


Informatie over:

- Geldmuseum

- Postzegelmuseum

- Musea

- Koninklijke Nederlandse Munt

Welkom op de museumpagina van Bankpapier

Voor een regenachtige zondag kan het misschien geen kwaad om eens een museum te bezoeken. Bankpapier heeft voor u een aantal musea op een rijtje gezet. U kunt door op "meer informatie" te drukken direct naar de site van het betreffende museum. Bent u op zoek naar achtergrondinformatie?

- Museum Joh. Enschede -

De eerste bankbiljetten drukte Joh. Enschede en Zonen in 1814, na de oprichting van De Nederlandsche Bank. Vanaf die tijd heeft Enschede, op een paar uitzonderingen tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog, alle Nederlandse bank- en muntbiljetten gedrukt. De collectie omvat zowel de bankbiljetten zelf als een groot aantal ontwerpen, proefdrukken en schaaldrukken. Onder de ontwerpen bevindt zich origineel werk van kunstenaars als Lion Cachet en M.C. Escher. Het geheel is opgeborgen in 74 op maat gemaakte dozen; het aantal beschrijvingen is ruim 6.000, waarmee zo'n 55.000 'watermerken' en 6.500 ontwerpen, foto's en tekeningen ontsloten zijn.(Bron: Koninklijke Joh. Enschede)

Meer informatie...

- Het Geldmuseum -

De vaste presentatie van het museum, gevestigd op de begane grond, heeft als leidraad de dubbele vraagstelling “Wat doen mensen met geld?” en “Wat doet geld met mensen?”. De verschillende en verrassende antwoorden op deze twee vragen worden gegeven in de Loonstrook – de ruggengraat van het museum -, in de Schatkamer, de Beurs en de Gouden Berg. Uitgangspunt is dat mensen van twaalf jaar en ouder zonder begeleiding de presentatie moeten kunnen begrijpen. Op een aantal plekken is hierop een uitzondering gemaakt en is gekozen voor een doelgroep van bezoekers van acht jaar en ouder. (Bron: Het Geldmuseum)

Meer informatie...