Kwaliteit van papiergeld

Tip


Informatie over:

- Kwaliteit van:


- Papiergeld

- Munten

- Bankpapier

Welkom op de kwaliteitsbeoordeling van Bankpapier

Kwaliteitsaanduiding van bankbiljetten en papiergeld

Het is van groot belang voor een verzamelaar om kennis van kwaliteit te hebben. Kennis van kwaliteit van bankbiljetten is dus belangrijk. Weten wat de kwaliteit van papiergeld is, is de eerste vraag die van belang is bij het bepalden van de waarde van bankbiljetten. Daarnaast gaat het, zoals u waarschijnlijk al wel weet, om de vraag of een bepaald biljet schaars is.

De kwaliteit van bankbiljetten is onder te verdelen in de volgende schalen die wij van hoge naar lage kwaliteit hebben gerangschikt.

- FDC (UNC); deze kwaliteit betekent dat een bankbiljet nog niet in omloop is geweest. Het FDC papiergeld heeft dus geen beschadigingen, vouwen en is schoon.

- Prachig (PR); een bankbiljet is even in omloop geweest. Dergelijke biljetten mogen hele lichte vouwen hebben en mogen minimale sporen hebben van gebruik.

- Zeer Fraai (ZF); een bankbiljet is langer in omloop geweest en heeft dus wat meer vouwen. Het biljet mag nog niet zijn beschadigd, maar mag wel wat lichte vlekjes vertonen.

- Fraai (Fr); een bankbiljet is duidelijk gebruikt. Vouwen en vlekken en lichte scheurtjes in de witte rand, maar het biljte is nog wel complet.

- Zeer Goed (ZG); deze kwaliteit staat voor heel intensief gebruikte biljetten. Deze bankbiljetten vertonen scheurtjes, missen kleine stukjes, hebben een rafelige rand, de vouwen en scheurtjes lopen tot in het druk door.

Alle kwaliteiten zoals die hierboven globaal zijn aangegeven, kennen variaties van - en +! Een bankbiljet kan dus beter zijn dan zeer goed, maar slechter dan fraai. De kwaliteit van een dergelijk biljet wordt aangegeven met Fr- kwaliteit.