Echtheid papiergeld

Kenmerken Euro

- Watermerk
- Veiligheidsdraad
- Foliestreep
- Iriserende streep
- Foliehologram
- Inkt met kleuromslag
- Papierkwaliteit


Informatie over:

- Herkenning papiergeld

- Identificatie geld

- Echtheid Papiergeld

Welkom op de echtheidpagina van Bankpapier

Echtheid van bankbiljetten

Zonlang als papiergeld bestaat zijn er allerlei mensen die proberen om bankbiljetten na te maken. Het namaken van bankbiljetten is zoals bekend verboden. De uitgever van bankbiljetten doet er alles aan om vervalsen moeilijk te maken dan wel tegen te gaan.

Bekende vormen van beveiliging zijn de wat bollere inktopdruk, holle stipjes, glimmende delen, hologrammen, draden die door het biljet lopen, watermerken en het gebruik van hele kleine lettertjes.

De gemiddelde omlooptijd van een bankbiljet is ongeveer twee jaar. Deze omlooptijd betekent dat aan de kwaliteit van bankbiljetten andere eisen moeten worden gesteld dan bijvoorbeeld aan de kwaliteit van munten. Mmoderne bankbiljetten vanaf 1945, zo ook de Amerikaanse drukken uit 1943, moeten doorgaans een ZF kwaliteit hebben. Biljetten van 1912 tot 1945, maar ook de zilverbonnen vanaf 1914 worden en kunnen meestal aangeboden worden in de Fr. of Pr. kwaliteit.

Wij proberen deze site zoveel mogelijk aan te vullen met kenmerken van echtheid. Wij willen u uiteindelijk goed kunnen informeren over de echtheidskenmerken van oudere biljetten.

Kennis van echtheid komt iedere verzamelaar goed van pas wanneer hij of zij biljetten op veilingen, beurzen en marktjes in het buitenland wil kopen.